Vælg den rigtige tennisketcher

En tennisketcher er dit vigtigste redskab

Udviklingen af tennisketcheren er igennem de sidste 5-10 år eksploderet, hvilket betydet at alle de store mærker har deres egen lille finurlige teknologi, som gør at netop deres tennisketcher – er den bedste.


Men udviklingen er også med til at gøre valget af en tennisketcher meget kompleks, for der er rigtige mange kombinationer og egenskaber ved en ketcher der påvirker dit spil. 
Med ketcheren som det eneste værktøj, er det ekstremt vigtigt at du finde den der passer til dit spil.

En tennisketcher har mange spændende egenskaber der alle er med til at ændre hvordan den føles at spille med.

Vi kan opdele disse egenskaber i følgende punkter.

 • Kategorien den skal bruges i (Børn, nybegynder, voksen, erfaren)
 • Greb størrelse
 • Hoved størrelse
 • Rammens bredde (Beam)
 • Mønstret på strengene (fx. 16×19 eller 18×20)
 • Balancen på ketcheren (er vægten i grebet eller ude i hovedet)
 • Sweetspot (hvor på strengene vi får mest effekt)

Disse egenskaber gør at det kan være rigtig svært at finde den ketcher der passer bedst til dig og du vil sikkert opleve at du prøver lidt forskelligt, før du finder en du føler dig komfortabel med.

De 4 kendte tennis brands vi oftest bruger i Danmark

I Danmark vil du hurtigt se at vi cirkler omkring 4-5 brands når vi skal vælge en ny tennisketcher. Det er mærker som HEAD, Yonex, Wilson og Babolat.

Når du starter ud med tennis, vil jeg ikke anbefale at du kikker på mærker, særligt ikke hvis du går efter de traditionelle mærker – de alle laver glimrende tennisketsjere og benytter den nyeste teknologi.

Vælg den rigtige størrelse på dit greb

Der er mange egenskaber som vi skal forholde os til når vi vælge en tennisketcher, men af de vigtigste er størrelsen på grebet. Det er vigtigt det passer til din hånd, ellers vil du få skader.

Efterhånden som du bliver mere rutineret vil du erfare at grebet, både udformningen men også størrelsen, er noget du arbejder lidt med.

Når du har fundet den ketcher som du vil spille med, skal du mærke efter hvordan grebet er, både i formen men også tykkelsen.

I den forbindelse skal du huske at hvis du er i tvivl om størrelsen – så tag den mindste.

Grunden til du skal tage den tyndeste er fordi vi i tennis altid har et overgreb på.

Et overgreb er et ca. 0,5 mm tyndt greb som vi lægger over på det greb der sidder på ketcheren fra fabrikken – så det betyder faktisk at grebet bliver lidt tykkere og derfor skal du vælge det tyndeste når du er i tvivl.

Sådan gør du, når du skal se om grebet på ketcheren passer:

Tag et normalt greb på ketcheren, som billedet viser, se efter om mellemrummet imellem fingerspidserne og håndfladen, lige er stort nok til en lillefingerspids – så har du det rette greb.

Som udgangspunkt kan du gå efter denne oversigt:

 • Greb 0 (4) = Passer til alle junior tennisketchere
 • Greb 1 (4 1/8) = Passer til en normal størrelse kvindehånd
 • Greb 2 (4 1/4) = Passer til en kvinde med en stor hånd eller en herre med en lille hånd
 • Greb 3 (4 3/8) = Passer til en normal størrelse herrehånd
 • Greb 4 (4 1/2) = Passer til en stor herrehånd
 • Greb 5 (4 5/8) = Passer til en meget stor herrehånd
Guide til at vælge den rigtige tennisketcher - 25/07/2024

Tennisketcher til børn

Børn/junior – denne kategori er til de mindste og de helt nye. Her er en tennisketcher typisk ikke det vigtigste da det er legen og læringen der er i højsædet.

Den store forskel til de andre kategorier er at de er kortere – typisk 63 – 65cm (25″ – 26″) Som barnet udvikler sig, vil de træder længere op i voksen ketcherne.

Oftest vil det være mindre udgaver af de voksne, og der spilles med en anden type bolde som de små nemmere kan håndtere.

Tennisketcher til voksen nybegynder

Som i alle andre sportsgrene hvor man er ny, finder man hurtigt ud af at der er rigtig mange valg omkring udstyr der skal tages.

Måske lånes der af andre i starten, eller måske af den klub man gerne vil være medlem i. På et tidspunkt vil man gerne have sin egen – det føles bare bedst.

Langsomt starter du med at spørge andre, hvad de mener er godt, hvilke mærke og kvalitet du skal gå efter.
I tennis siger rigtig mange til sig selv, at stjernerne i fjernsynet har de bedste, så det skal jeg også have

Som nybegynder er valget af tennisketcher, et af de sværeste. Og du skal acceptere at du nok ikke finde den helt rigtige i første omgang.

Du vil opdage at du først finder helt ud af det når du spiller med den.

 • Typisk vil der være lidt mere power end kontrol, da du har et kortere sving og dermed ikke selv kan skabe kraften selv.
 • Et stort hoved, det er typisk 100″
 • Vægt på Ca. 225 – 290 gram. Med balancen nede i grebet, fremfor i hovedet.
 • En blød bred ramme, kontra meget stiv og smal – over 21mm
 • Opstrengnings mønster vil være 16×19 eller 18×20 (flere strenge giver mere kontrol)

Tennisketcher til den øvet

Når du kommer til dette punkt, så har du sikkert været igennem 1-3 tennisketchere som du er vokset fra og du skal nu til at kombinere alle egenskaberne så ketcheren kan bruges optimalt i forhold til dit spil og den type spiller du er.

På dette niveau er du typisk oppe i en tungere ketcher fra 300 til 360 gram, du har en ramme der er tyndere og stivere, og du har sikkert modificeret ketcheren lidt enten med bly eller justeret på dit grebstørrelse.

Dine strenge er udvalgt efter type af materiale, tykkelse og form. Dit mønster er nøje udvalgt efter hvad der passer dig.

Dit ketcherhoved vil også være noget du tester alt fra 97″ til 100″ og med forskellige størrelse sweetspots.

Seriøs turnering eller professionel

Denne kategori er det de færreste som rammer, det er for dig som vil tage din tennis helt ud til grænsen enten som levevej eller som den super optimeret amatør turneringspiller.

Her tager du alle egenskaberne op og får dem finjusteret hos en ekspert – enten i Danmark eller hos Ringroll i Tyskland.

Det er også her at du sikre dig at alle de tennisketchere du har – du har nok 8-10 stykker – er nøje udvalgt og vejer det samme.

Her kan du få mere hjælp til valg af ketcher

Der findes mange online guides som denne der hjælper dig et skridt videre med valg af ketcher, men det bedste vil være at kombinere flere kilder. Det kan være du skal læse lidt mere på forskellige sider.

tennis-point.eu der har en god visuel guide

Tennis warehouse er en stor international forhandler af udstyr

Men du skal også gå ned til din lokale sportsforhandler eller tennis ekspert hvis du har en i nærheden, de kan guide dig helt præcist, plus du har mulighed for at få en ketcher med hjem til test – før du beslutter dig.

I københavn kan du f.eks. tage til Whitesport på Østerbro her handler jeg blandt andet selv.

Der er også Transocean-sport i Lyngby

Og er du i Hellerup området, kan du med fordel tage ind til Z&Match på Bernstorfsvej